Tweet |
Türkiye’de diyabet yaşı 12’ye düştü
Diyabet yani şeker hastalığı kontrol altına alınmadığı takdirde organ hasarlarına neden olan öldürücü bir hastalıktır. 52’ci Uluslararası Diyabet Kongresi Başkanı Prof. Dr. Metin Arslan, dünyada diyabetin yüksek görüldüğü ülkelerden birinin Türkiye olduğunu dikkat çekti…
Türk Diyabet Cemiyeti ve Türk Diyabet Vakfı tarafından düzenlenen, Diyabet Kongresi, Antalya Beldibi Tatil Merkezindeki bir otelde gerçekleşti. Kongre Başkanı Prof. Dr. Metin Arslan, diyabet hastalığının sadece kan şekerinin yükselmesi olmadığını belirterek, vücutta birçok doku ve organa yan etkisinin olduğunu söyledi. Doktor diyetisyen ve hemşire olmak üzere bin 400 kişinin katıldığı kongrede konuşan Prof. Dr. Aslan şu bilgileri verdi:
10 MİLYON DİYABET HASTASI VAR
“Ülkemizde diyabet oran olarak yüzde 13.4’tür. Bu oldukça yüksek bir orandır. Türkiye diyabetin yüksek göründüğü ülkelerden birisidir. Türkiye’de 6 milyon 400 bin kadar diyabetli birey var. Yaklaşık 3 milyona yakında diyabet olmadığını bilmeyen hasta var. Kan testiyle diyabet hastalığının tanısını koyabiliyoruz. Hastalığa ne kadar erken tanı koyarsak tedaviye başlanarak hastalık kontrol altına alınıyor.
Türkiye’de şeker hastalığının görülme yaşı 12’ye kadar düştü. Ne yazık ki 12 yaşındaki çocuklarımızda da diyabet hastalığı görülmeye başlandı. Çocuklarımız hareket etmiyor. Bilgisayar başında çok uzun zaman geçiriyorlar. Sağlıklı ve dengeli beslenme çok önemli. Burada ailelere önemli görevler düşüyor.”