Bugun...



Jinekolojik muayenenizi aksatmayın

Türkiye'de kadınların yaklaşık 3'te 1'i hayatında hiç jinekolojik muayene yaptırmıyor...

facebook-paylas
Tarih: 08-06-2024 16:30

Jinekolojik muayenenizi aksatmayın

Jinekolojik muayenenizi aksatmayın

Türkiye'de kadınların yaklaşık 3'te 1'i hayatında hiç jinekolojik muayene yaptırmıyor...

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ece Sınacı, “Rahmimiz bizim tapınağımızdır. O tapınağa giden yolun ve tapınağın sağlığı aslında bizi farkına varamadığımız kadar fazla etkiler. Bu bölgenin sağlıklı olması hayatımızın her alanında bizi etkiler. Temelde bu açıdan baktığımızda jinekolojik muayenenin hayati önemi vardır. Hayati demek illa ölüm kalım demek değildir. Hayat konforu, hayata bakış açısı, hayattaki zorlukları göğüsleyebilme motivasyonunu da içerir. Bunların hepsi için rahim ve onun bağlantılarının sağlığı çok önemlidir.” dedi ve ekledi:

 

Küçücük bir lezyon bize hayati bir şey gösteriyor olabilir

"Jinekolojik muayene  sadece kadın doğum uzmanının hastayı düz bir sedyeye yatırarak karnından rahim ve yumurtalıkları ultrasonla kontrol ettiği bir muayene değildir. Tabii ki buna zaman zaman gerek duyuyoruz, mecbur da kalabiliyoruz ama esasta jinekolojik muayene dış genital bölgenin, vajinanın, rahim ağzının ve nihayetinde rahim ve yumurtalıkların detaylı bir şekilde incelendiği, özellikle çıplak gözle görülmesi gereken bütün alanların tek tek incelendiği çok titizlikle yapılması gereken bir muayenedir. Üstünkörü yapılmamalıdır. Yaş gruplarına göre fark etmekle birlikte küçücük bir lezyon bize hayati bir şey gösteriyor olabilir. Kadınların en çok korktukları bir şey spekulum dış genital bölgeden vajinaya yerleştirip rahim ağzı sağlığını ve vajinanın sağlığını gözlemleyebildiğimiz ve sayesinde rahim ağzı kanseri taramalarını yapabildiğimiz ya da enfeksiyonlar varsa kültürler alabildiğimiz canımız spekulumumuz var biz bundan yardım alıyoruz.
Kontrol edemediğimiz şeylerden korkarız bu doğrudur. Ama bizim korkumuz genelde bize kaba davranılması ve oradan çıkıp gidemeyecekmişiz gibi gelmesidir. Jinekolojik masaya oturduğunda travmalar tetiklenebilir ve hastaya bir çaresizlik hissi gelebilir. Geçmişteki korkular tetiklenebildiği için kadın kendini güvende hissedemez. Kadınların bilmesi gereken şudur: 'Jinekolojik masaya oturduğum andan itibaren kontrol bende. Kendimi kötü hissettiğimde bunu doktoruma söylemeye hakkım var. Doktorum bana yardım etmek için burda. Ondan yardım isteyebilirim. Güvendeyim' demeliler. Özetlemek gerekirse;
·       Korkmayın.
·       Canınız acıdığında söyleyin.
·       Muayeneye bir ön hazırlık sürecine girişmeyin.
·       Genital bölgenizde kıl olması sizin sadece hormonal olarak sağlıklı bir kadın olduğunuzun göstergesidir.
·       Kanamanız var diye ertelemeyin kanama durumlarında rahim duvarı kontrolü ve yumurtalık kistleri kontrolü daha sağlıklıdır.
·       Akıntınız var diye ertelemeyin biz vajinal floranızı görüp kültür almak için akıntınız varken sizi görmeliyiz"

 







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KADIN SAĞLIĞI Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
YAZARLAR
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter RSS
YUKARI YUKARI