Bugun...



Yüksek tansiyonu olanlar şekerine baktırsın

Çağın hastalığı diyabet (şeker) hızla artıyor. Belirti vermeden ortaya çıkabilen bu hastalık, daha çok yüksek tansiyon hastalarında görülüyor...

facebook-paylas
Tarih: 26-06-2023 13:18

Yüksek tansiyonu olanlar şekerine baktırsın

Yüksek tansiyonu olanlar şekerine baktırsın  
 

 Çağın hastalığı diyabet (şeker) hızla artıyor. Belirti vermeden ortaya çıkabilen bu hastalık, daha çok yüksek tansiyon hastalarında görülüyor...

Diyabet, daha çok bilinen ismiyle şeker hastalığının görülme sıklığı son yıllarda giderek daha da artıyor. Bu durumun uzun dönemde çok ciddi sağlık sorunları oluşturacağına dikkat çeken Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Özgil Yetkin, şunları söyledi:

Türk toplumu şişmanlıyor


Şeker hastalığının sıklığı özellikle son yıllarda giderek artmaktadır. 10 yıl önce ülkemizdeki sıklığı yüzde 6,7 olarak bildirilmişken yeni çalışmalara göre bu oran yüzde 13,7’ye kadar çıkmıştır. Yani içimizdeki her 10 kişiden birisinde şeker hastalığı görülmektedir. Ancak ne yazık ki bu hastaların sadece yarısı tanı almış ve tedavi görmekte iken diğer yarısı, hastalığın varlığından ancak komplikasyon adı verilen kötü sonlanım noktalarından birisi ile karşılaşınca haberdar olmaktadır. Şeker hastalığı sıklığındaki bu ciddi artışın en önemli nedenlerinden birisinin beslenme bozukluğu ve hareketsizlikle karşımıza çıkan obezite yani ‘şişmanlık’ olduğu bilinmektedir. Ne yazık ki obezite de çok sık görülmektedir. Genel olarak erişkin yaşlardaki Türk toplumunun 2/3’ü kilolu veya obezdir.

 

Diyabet sessizce ilerliyor


Diyabet herkeste olabilir ancak; ailesel diyabet öyküsü olanlar (ebeveyn veya çocuklarda), şişmanlar, daimi fiziksel aktivite azlığı olanlar, öncesinde gizli şeker tanısı olanlar, yüksek tansiyonu olanlar daha yüksek risk altındadır. Diyabet başlangıçta oldukça sessiz bir seyir izlese de diyabetin sık görülen belirtileri arasında; aşırı susama ve ağız kuruluğu buna bağlı olarak çok su içme, çok idrara çıkma, kilo kaybı veya aşırı iştah ve çok yeme, bulanık görme, halsizlik, yorgunluk ve sık görülen cilt enfeksiyonları ile iyileşmeyen yaralar bulunur. Diyabet tanısı için ayrıntılı bir doktor muayenesinin yanı sıra açlık ve tokluk şekerlerinin bakılması da gerekmektedir. Bunun dışında kişinin yakınmalarına ve fizik muayene bulgularına ek olarak tanı için şeker yükleme testi ve Hba1c gibi diğer tetkikler de istenebilir.

 

Beslenme tedavisi, egzersiz ve ilaç

 

Diyabet tedavisinin üç yolu vardır: Beslenme tedavisi, egzersiz ve ilaç. 

Beslenme Tedavisi: Diyabet tedavisinin temel taşlarından biridir. Diyabetlilerin her gün ihtiyaçlarına uygun miktarda karbonhidrat, protein ve yağ içeren besin tüketmeleri ve günlük besin ihtiyaçlarını buna göre ayarlamaları gerekmektedir. 

Egzersiz: Her tür fiziksel aktivite kan şekerini düşürmeye ve kontrol etmeye yardımcı olur.  Düzenli ve süresi giderek artan egzersizler önerilir. Egzersiz de yine kişiye özel olmalı ve doktor önerisi ve takibi ile yapılmalıdır.

İlaç: Her şeker hastasının tedavisi aynı olmamaktadır. Yaş, kan şekeri değeri, komplikasyonlar, diğer hastalıklar, genetik gibi pek çok faktör doktorların hastaları için uygun ilaç kullanım kararlarını etkilemektedir.
 







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ŞEKER HASTALIĞI Haberleri

YUKARI YUKARI