Bugun...




facebook-paylas
Bu testler özelde neden çok pahalı?
Tarih: 10-07-2023 12:39:00 Güncelleme: 10-07-2023 12:39:00


 
Uzun süre devletin çeşitli kademelerinde görev yaptıktan sonra emekliye ayrılan Mehmet Esen adlı okurumuzdan ilginç bir mesaj geldi…
 
 
Mehmet Bey, geceleri uykuda sık sık burnu tıkanan ve nefes darlığı çeken oğlunu evinin yakınında bulunan özel hastaneye götürmüş. Doktorlar muayene etmiş. “Alerjik rinit” teşhisi konulmuş. Alerjik rinit; ev tozu, polen ve hayvan tüyleri gibi alerjenlerin neden olduğu mikrobik olmayan burundaki alerjik iltihaptır. 
 
 
Bakın okurumuzun başına hastanede neler gelmiş… İşte anlattıkları:
 
“Muayene işleminden sonra, Solunum Fonksiyon Testi yaptılar. Bunun için 180 lira ödedim. Bu test 10 gün sonra tekrarlandı. İki teste toplam 360 lira ödedim. 330 lira da alerji testi için ödeme yaptım. Ayrıca, 60 lira muayene fark ücreti aldılar. Toplamda özel hastaneye 750 lira para ödedim. Sosyal Güvenlik Kurumu, alerji testlerinin ve solunum fonksiyon testlerinin parasını ödemiyormuş. Hani, Sosyal Güvenlik Kurumu mensupları, özel hastanelere gittiğinde az miktarlarda katkı paraları ödeyerek tedavi olacaktı? Gitti benim bir aylık emekli maaşım.”
 
 
Mutlaka yapılması gerekiyor
 
Bir araştırma yaptım. Bazı özel hastanelerde alerji ve solunum fonksiyon testlerinin fiyatları iki hatta üç katına kadar çıkabiliyor. 
Konuyla ilgili olarak, Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Can Öztürk’le konuştum…
 
Solunum yolu testlerinin; (KOAH) Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı ve astım hastalığının teşhisinde mutlaka kullanılması gereken testler olduğunu söyledi. Alerji testleri ise hastalığın allerjik nedenini ortaya koymaya yarayan yardımcı testler olduğunun bilgisini verdi.
 
Prof. Dr. Öztürk, bu testlerin üniversite ve devlet hastanelerinde 50 liraya yapıldığını, sosyal güvencesi olan hastalara ücretsiz olduğunu belirterek, bu testlerin maliyetlerinin çok düşük testler olduğunun altını çiziyor…
 
Şimdi akla şu soru geliyor: Özel hastaneler, düşük maliyetli testler için hastalardan neden büyük paralar talep ediyor?
 
 
SÖZCÜ
31 Ocak 2011 




FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
YAZARLAR
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter RSS
YUKARI