Bugun...


Coşkun BEL

facebook-paylas
Performans sistemine son verilmelidir
Tarih: 10-07-2023 13:48:00 Güncelleme: 11-07-2023 16:25:00


Sağlık sistemiyle, toplum sağlığı iç içe girmiş bir bütündür. Sistemi değiştirmeden sağlıklı bir toplum olamayız…
Şu an uygulanmakta olan sağlık sistemimiz hastalıkları önlemeye yönelik değildir…
‘Ne kadar çok tıbbi işlem, o kadar çok para’ anlayışıyla uygulanan bu sistemde koruyucu ve önleyici tıp uygulamalarını hayata geçirmek mümkün değildir. 
Yani sağlık sistemini kâr eden tüccar anlayışıyla kurgulayıp, hekimlere, ‘ne kadar çok hastaya bakarsan ve ne kadar fazla tıbbi işlem, ameliyat yaparsan o kadar çok döner sermaye primi alırsın’ derseniz yandığımızın resmidir. 
İşte böyle bir sistemde bırakınız yurdun dört bir yanına yeni hastaneler açmayı her mahalleye bir hastane açsak bile daha sağlıklı bir toplum olamayız.
2002 yılında 2 milyar lira civarında olan sağlık harcamamızın, 2021 yılında 152 milyar liraya çıkması hesaplanıyor…
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre hane halkının cebinden yaptığı sağlık harcamalarını da bu hesaba kattığımızda, sağlık harcamalarımızın 200 milyarı aştığını görüyoruz.  
Bakınız sağlık harcamalarımızın kat kat artmasına rağmen daha sağlıklı bir toplum olma yolunda ilerleyemiyoruz. Çünkü sağlık sistemimiz sağlıklı değil, yanlış temeller üzerine kurulmuştur. 
Dünya hastalık tablosuna baktığımızda; ülke olarak kalp damar, böbrek, diyabet ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalıklarda kötü durumdayız.
Hem de çok kötü…
Ülkemizde şeker hastalığının artış hızı, dünya ortalamasının 2, Avrupa ortalamasının 4 katıdır.    
Yukarıda ayrıntılarıyla anlattım. Bu sistem hasta ve hastalık üretiyor…
2002 yılında hekime müracaat sayısı 100 milyon civarındayken, yıldırım hızıyla artarak, 2019 yılında 850 milyona doğru tırmanışa geçti.
Sağlık sistemimize; ‘Çok hasta bakmak yerine, kaç hastanın şekeri, tansiyonu kontrol altına alındı’ şeklinde bir anlayışı yerleştirmeliyiz. 
 Performans sisteminin hayata geçirilmesinden sonraki döneme baktığımızda, hastalıklara harcanan paranın yıllara göre katlanarak arttığını gözlemliyoruz…
Buna rağmen halkımız, eskisinden daha sağlıklı değil…
Hatta giderek daha hasta bir topluma doğru adım atıyoruz. Her gün yeni bir hastane açmakla, ilaç ve ileri teknoloji ithal etmekle, sağlığa milyarlarca lira harcamakla daha sağlıklı bir toplum olmadığımız açıkça ortadadır…
Ne yapmalıyız?
Hastalıklara yol açan sebepleri önlersek, hastalıkların hızını kesebiliriz.  Hastalıkları önleyerek sağlığı korumak çok daha kolay, ucuz bir yöntemdir…
Oysa, önleyici ve koruyucu tıp uygulamalarını ön plana çıkaran ülkeler bu işi başarıyor. 
Tekrar ediyorum…
Ülkemizde, “Önce hastalan, sonra tedavini ol” mantığıyla işleyen bu sisteme milyarları değil, trilyonları akıtsanız asla daha sağlıklı bir toplum olamayız… 
Koruyucu ve önleyici tıp uygulamalarını ön planda tutarak, akılcı sağlık politikalarını hayata geçirerek, küçük bütçelerle daha sağlıklı bir toplum olma yolunda ilerleyebiliriz. 
 
Coşkun BEL / Sağlıkta Hapı Yuttuk / Kitaptan bir bölüm
 




FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
YAZARLAR
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter RSS
YUKARI