Bugun...


Coşkun BEL

facebook-paylas
Sağlık çalışanları ne istiyor?
Tarih: 10-07-2023 13:31:00 Güncelleme: 10-07-2023 13:31:00


Ömrümün önemli bir bölümü sağlıkçıların içinde geçti…
Sorunlarını iyi biliyorum… 
Çok şey mi istiyorlar?
Hayır…
Özlük haklarının iyileştirilmesini, çalışma koşullarının düzeltilmesini, sağlıkta şiddete son verilmesini ve insanca yaşayacak bir ücret talep ediyorlar. Hem görev yaptığı süreçte hem de emekli olduklarında.
Sağlık çalışanlarımızın refah düzeylerinin ne durumda olduğunu ortaya koyabilmek için, Avrupa ülkeleriyle bir karşılaştırma yapmanın doğru bir yaklaşım olduğunu düşünmekteyim…
Ülkemizdeki doktor maaşlarını yazmadan önce Avrupa ülkelerinden örnek vereyim…
Danimarka’da uzman bir hekimin ortalama yıllık maaşı: 91 bin dolar. İsviçre’de 130 bin dolar, Fransa’da 149 bin dolar, İngiltere’de 150 bin dolar, İrlanda’da 183 bin dolar, Hollanda’da 253 bin dolar, Kanada’da 338 bin dolar, Amerika’da 370 bin dolar.
Türkiye’de ise asistan doktorun maaşı döner sermaye geliri hariç, 5 – 6 bin lira, uzman bir doktorun aylık maaşı 7- 8 bin lira civarındadır. Ayrıca döner sermayeden ek ödeme alıyorlar.
 Yani uzman bir doktorun yıllık kazancı 84 bin lira civarındadır. 84 bin lirayla, 10 bin 625 dolar alınabiliyor…
Hemşire maaşlarına göz atalım…
Türkiye’de hemşire maaşları 4 – 5 bin lira civarındadır. 
Almanya’da çalışan bir hemşirenin aylık kazancı 2000 – 2300 Euro arasındadır. Yani bizim paramızla 20 -  25 bin lirayı bulmaktadır.  
Yoruma gerek yok. Tablo ortada. 
Dünyayı ve ülkemizi kasıp kavuran korona salgını sürecinde sağlık çalışanlarımız büyük özveriyle görev yaptılar ve günün 24 saati yapmaya devam ediyorlar…
Covid – 19 hastalığında mesleki maruziyet açısından sağlık çalışanları en riskli grup içinde yer alıyor…
Ne acıdır ki çok sayıdaki sağlık çalışanımızı görevi başında bu hastalık nedeniyle kaybettik.
Ne istiyorlar?
Tabip Odaları, sağlık çalışanları, Covid-19’un ‘Meslek hastalığı’ sınıfına alınmasını talep ediyor.
Eğer Covid – 19, meslek hastalığı olarak kabul edilirse, bu hastalıktan dolayı hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının geride bıraktığı ailelerine maaş bağlanması mümkün olacak.
Diğer ülkelere baktığımızda; İtalya, Almanya, Belçika, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Güney Afrika ve Malezya tarafından Covid -19 ön planda sağlık çalışanları olmak üzere riskli gruplar için meslek hastalığı olarak kabul edilmiştir.
Ne yazık ki ülkemizde Covid -19 halen resmi olarak meslek hastalığı olarak kabul edilmemiştir.
Sağlık çalışanları feryat ediyor…
Bu konuda doktordan tutun hemşiresine kadar çok sayıda mesajlar, telefonlar alıyorum. 2020 yılının kasım ayında bir hekimden gelen mesaj beni derinden sarstı. Uykularım kaçtı…
Sizinle paylaşıyorum…
Bir hekim ağlamaklı olarak, “Coşkun Bey, bu hastalıkla mücadeleden dolayı virüsü bulaştırmamak için aylarca eşimin çocuklarımın yüzünü göremiyorum. Her gün ölümle yüz yüzeyiz. Hastanede çok yakın arkadaşlarımı kaybettim. Ben ölmekten korkmuyorum. Geride bıraktığım, eşim çocuklarım ne olacak? Onlara kim bakacak? Ne olur bizim sesimizi duyurun. Covid - 19 meslek hastalığı olarak kabul edilsin.”
Gözümüz gibi bakmamız gereken sağlık çalışanlarımızın bu haklı haykırışlarına sessiz kalındı…
‘Sizin hakkınız ödenmez’ dediler. Gerçekten de ödemediler…
20 Aralık 2020 tarih itibariyle 216 sağlık çalışanımız Covid 19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesini dünya gözüyle göremeden yaşama veda etti.
Canları pahasına görev yaptılar…
Birbirinden değerli hekimlerimiz, sağlık çalışanlarımız görevleri başında bu hastalığa yakalanarak hayatlarını kaybetti. Allah rahmet eylesin.
Hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının çocukları annesiz, babasız kaldı. Tarifi mümkün olmayan dramlar yaşandı…
  Anne ve babasını korona nedeniyle kaybeden, ardından da kendisi de covid-19 nedeniyle vefat eden Aile Hekimi Dr. Yavuz Kalaycı, ölmeden önce meslektaşlarına ‘Çocuklarım size emanet’ diye vasiyette bulundu.
Bu sözlere yürek dayanır mı?
Ok gibi saplandı yüreğime.
 
Coşkun BEL / Sağlıkta Hapı Yuttuk / Kitaptan bir bölüm
 




FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YUKARI