Bugun...


Coşkun BEL

facebook-paylas
Hepimizin başına gelebilir!
Tarih: 09-07-2023 16:10:00 Güncelleme: 09-07-2023 16:19:00


Allah korusun. Dileriz hiçbirimizin başına gelmez. Ama öğrenmemizde büyük fayda var. Hele hele ülkemizde, her yıl binlerce insanımızın trafik kazalarında hayatını kaybettiği ve on binlercesinin de yaralandığı gerçeğini de göz önünde bulundurursak, aşağıda belirteceğim hususları daha doğrusu haklarımızı hepimizin çok iyi bilmesi gerekiyor…
 
Trafik kazası sonucu yaralanan ve hastaneye kaldırılarak tedavi altına alınan kazazedeler; 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre, hastane tarafından fatura edilecek tedavi masraflarını cebinden ödememesi gerekiyor. Tabii, bu durumdan birçok vatandaşımızın haberi yok.
 
Karayolları Trafik Kanunu`nun 98’inci maddesine göre; motorlu araçların sebep oldukları kazalarda yaralanan kimselerin veya bu yaralanma sonucunda sağlık kurum kuruluşlarında yapılan ilk yardım, muayene, tedavi giderlerini aracın zorunlu mali sorumluluk sigortasını yapan sigorta şirketi tarafından, sorumluluk oranlarına göre ödenmesi hükme bağlanmış…
 
Vatandaşın haberi yok..
 
Yasaya göre, sigorta şirketleri, kazada zarar gören üçüncü şahıslara ait tedavi giderlerini, sigorta poliçesinde belirtilen teminat limitleri ve kaza tespit tutanağında belirlenen kusur oranında karşılayacaklar. Eğer kazaya karışan aracın sigortası bitmiş veya yenilenmemiş ise tedavi masraflarını kim ödeyecek?
 
Hemen cevap vereyim… İlgili kanunun 108’inci maddesinde bu durum açıklığa kavuşturulmuş. Tedaviyi karşılayacak herhangi bir sigorta şirketinin bulunmaması durumunda ise, kazada zarar gören kişilerin mağduriyetini “Karayolu Trafik Garanti Sigorta Hesabı” karşılıyor.
 
Halkın yararına olan bir kanun eğer toplumun geneli tarafından bilinmiyorsa kimseye fayda sağlamaz. İşte bu noktada Sağlık Bakanlığı’na görev düşüyor. Hastanelerin acil servislerinde sadece bu işlerle ilgilenecek bir birim kurarak, önemli bir hizmetin aktif olarak yerine getirilmesine katkı sağlamış olur!
 
SÖZCÜ
21 Mart 2010

 





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
YAZARLAR
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter RSS
YUKARI