Bugun...


Coşkun BEL

facebook-paylas
İstanbullular ağır hasta!..
Tarih: 10-07-2023 12:58:00 Güncelleme: 10-07-2023 12:58:00


İstanbul’daki sağlık hizmetleri, bir müdür yani İl Sağlık Müdürü ve yardımcıları tarafından yürütülüyordu…
 
Ama şimdi durum değişti… Bundan böyle mega şehre atanan 5 genel sekreter İstanbul’daki kamuya ait sağlık kurumlarının patronu olacak.
İstanbul; Beyoğlu, Bakırköy, Fatih, Anadolu Kuzey Bölgesi, Anadolu Güney Bölgesi  olmak üzere 5 bölgeye ayrıldı. Bu bölgelere 5 genel sekreter atandı. İstanbul’da ayrıca; ‘İl Sağlık Müdürü’ ve ‘Halk Sağlığı Müdürü’ de görev yapacak. Yani sizin anlayacağınız sağlık hizmetlerinin yürütülmesinden 7 kişi sorumlu olacak… 
Bu uygulama sadece İstanbul’a mahsus değil, tüm ülkede sistem böyle işleyecek.  
Genel sekreterler sorumluluk alanlarındaki hastanelerin sağlık hizmetlerini ve mali durumlarını yakından takip edecek. 
Bir bakıma hastanelerin gelirlerini yükseltmeye çalışacaklar… Hastanelerin gelirlerini; yapılan tahliller, tetkikler, bakılan hasta sayısı ve ameliyat gibi tıbbi işlemler oluşturuyor.
 
Hasta sayısı hızla artıyor
 
İstanbul Sağlık Müdürlüğü geçtiğimiz yıl İstanbul’da, 47 milyon kişiye poliklinik ve acil sağlık hizmeti verildiğini açıkladı. Şu hususu önemle belirtmek isterim. Bu rakamlara özel hastanelerde yapılan tıbbi işlemler dahil değil…
Özel hastaneleri de dahil ettiğimizde İstanbul’da en az 70 milyon kişiye poliklinik hizmeti verildiği ortaya çıkacaktır. Bu da 70 milyon adet reçete ve en az 210 milyon kalem ilaç anlamına geliyor…
Verilere göre; İstanbul’un nüfusu 13 milyon 624 kişi. Nüfusla, bakılan hasta sayısını karşılaştırdığımızda bir kişinin 5-6 kez hastaneye başvurduğu ortaya çıkacaktır.
Bu tablo, İstanbul halkının hastalıklarla nasıl mücadele ettiğinin en çarpıcı örneğidir. Yapılan milyonlarca tahlil, tetkik, muayene ve ilaç pek işe yaramıyor. Velhasıl hastalıklar ve  hasta insan sayıları hızla tırmanıyor.
Yeni atanan genel sekreterler; tahlilleri, tetkikleri ve ilaç sayılarını yükseltmeden İstanbullular’ı hastalıklardan kurtarmanın yollarını biran önce bulmalıdır!
 
SÖZCÜ
15 OCAK 2013
 
 




FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YUKARI