Bugun...


Coşkun BEL

facebook-paylas
30 bin asistan hekim adına soruyorum
Tarih: 10-07-2023 13:34:00 Güncelleme: 10-07-2023 13:34:00


Kamu sağlık kurumlarında uygulanmakta olan ‘performans sistemi’ hekimleri kısa sürede daha çok hasta bakmaya, daha fazla tıbbi işlem yapmaya zorlayan bir sistemdir…
Çünkü hekimler yapılan her bir işlemden puan alıyor. Alt alta toplanan bu puanlar ay sonu prim olarak hekimlere dağıtılıyor. Kamu sağlık kurumlarımızda, ne kadar çok tıbbi işlem o kadar fazla para anlayışı hakimdir. 
Soruyorum…
Böyle bir sistemin toplum sağlığına ne katkısı olabilir?
Kamu hastanelerinde en büyük yükü çeken grup içinde asistan hekimlerimiz yer almaktadır. Sayıları 30 bini bulan asistan hekimlerimiz tükenme noktasına geldi.  Feryat ediyorlar…
Tıp eğitimi zorlu bir süreçten geçmektedir. Uzman hekim olmak isteyen hekimler en zor sınavlarından biri olan ‘Tıpta Uzmanlık Sınavına’ giriyor. Kazananlar uzmanlık yolunda ilk adımı geçip, asistanlığa adım atıyor… 
İşte bu noktada sorunlar başlıyor. Asistan hekimlerimiz, günlük 8 saatlik mesainin ardından 16 saat nöbet tuttuktan sonra ertesi gün çalışmaya yani 36 saat süreyle kesintisiz çalışmaya zorlanıyor.
Tek başlarına poliklinik yapıyorlar. 5 dakikada bir hasta bakmaya zorlanıyorlar. Nöbet ertesi izin haklarını dahi kullanamıyorlar… 
Adı üstünde bu arkadaşlar ‘asistan’dır. Eğitim almaları gerekiyor. Yoğun hasta bakmaktan ve nöbet tutmaktan eğitim araştırmaya vakitleri yok…
Eğitim seminerleri ve hasta vaka tartışmaları sağlık hizmetini aksatmamak için yemek saatlerinde ve mesai bitimlerinde yapılıyor. Çok zor şartlar altında görev yapmalarına rağmen yeterli maaş alamıyorlar.
Tüm bunlar yetmiyormuş gibi asistan oldukları için mobbinge maruz kalıyorlar. Başta çalışma koşulları olmak üzere, psikolojik şiddet ve baskı boyutuna varan bu durum, hekimleri mesleklerinden soğutuyor.
Türkiye’de umduğunu bulamayan hekimler, mesleklerini yurt dışında
sürdürmeyi tercih ediyor… 
 Son yıllarda yurt dışında çalışmak için müracaat eden hekimlerin sayısında ciddi bir artış söz konusudur. Sadece 2019 yılında, bin 42 genç hekim, yurtdışında çalışabilmek için Türk Tabipleri Birliği’nden belge istedi.
Ülkemizin geleceği adına bu üzücü bir tablodur. Sağlık Bakanlığı bu vahim durum karşısında nasıl kayıtsız kalabiliyor?
 
Coşkun BEL / Sağlıkta Hapı Yuttuk / Kitaptan bir bölüm
 
 




FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
YAZARLAR
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter RSS
YUKARI