Bugun...


Coşkun BEL

facebook-paylas
Korkutan tablo!
Tarih: 09-07-2023 16:24:00 Güncelleme: 09-07-2023 16:24:00


 Almanya, İngiltere gibi ülkelerde 1.5 milyon nüfusa bir kalp merkezi düşerken, ülkemizde 250 bin nüfusa bir kalp merkezi düşüyor…  
 
Yurt genelindeki 233 kalp merkezinde her yıl 75 bin açık kalp ameliyatı yapılıyor. Ve her yıl 502 bin insanımıza kalp damar tıkanıklığı nedeniyle anjiyo, stent ya da balon girişimi yapılıyor…
 
Değerli okurlar, bu sayıların anlamı şu: Yakın bir gelecekte her mahalleye bir kalp merkezi açılacak!
 
Türkiye’de yapılan çok kapsamlı bir çalışmada; 55 yaşının üzerindeki bireylerin 5’te 1’nde, 70 yaşın üzerindeki bireylerin 3’te birinde ciddi damar sertliği saptanmış…
 
Bu oranları değerlendiren uzmanlar, gelişmiş batı ülkeleri dahil olmak üzere dünyadaki en kötü oranların ülkemizde olduğunun tespitini yapıyor. Bu ne demek biliyor musunuz? Toplumumuz, çoğunlukla kalp ve damar hastalıklarından dolayı hayatını kaybediyor! Yine yapılan bir araştırmaya göre; Türkiye`de yetişkinlerin yüzde 17,6`sı yani 8,1 milyon kişi böbrek hastası. Yüksek tansiyon hastalığı sıklığı da her yıl katlanarak artıyor…
 
Sağlığa 44 milyar lira…
 
Şu an Türkiye’de 6 milyon 300 bin insanımız hipertansiyon tedavisi görüyor. Aslına bakarsanız, tedavi görmeyenleri yani hastalığının farkında olmayanları da dahil edersek bu sayının 20 milyona ulaştığını söyleyebiliriz. 
 
Yine resmi verilere göre, 5 milyon 217 bin insanımız diyabet (şeker hastalığı) tedavisi görüyor. Her yıl 680 bin yeni diyabet hastamız oluyor. 
 
Şimdi gelelim sağlık harcamalarına… Sosyal Güvenlik Kurumu,  2012 yılında, sağlık harcamalarına 44 milyar lira ödedi. Eski parayla 44 trilyon lira. Bu müthiş bir harcamadır. Bu yıl sağlık harcamalarımızın 50 milyar lira olacağı tahmin ediliyor. 
 
Bu bilgileri size, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Yadigar Gökalp İlhan’ın katılıyla gerçekleyen Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği’nin düzenlediği toplantıdan aktardım.
 
Sosyal Güvenlik Kurumu, sağlık hizmetlerine her yıl ciddi anlamda para harcamasına rağmen, ne acıdır ki, daha sağlıklı bir toplum olamıyoruz…
 
Değerli okurlar; bizim sağlık sistemimiz; ‘kronik hastalıklara yakalandıktan sonra tedavi masraflarını öderim’ mantığı üzerine kurulmuş.
 
Halbuki birinci öncelik, vatandaşa hastalıklara yakalanmadan koruyucu sağlık hizmetlerini vermek olmalıdır. 
 
İşte sağlıkta böylesine kara bir tabloyla karşı karşıyayız! 
 
SÖZCÜ/ 9 KASIM 2013
 
  




FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YUKARI