Bugun...



Her 4 ölümden 1’inin nedeni hipertansiyon


facebook-paylas
Tarih: 24-06-2023 15:53

Her 4 ölümden 1’inin nedeni hipertansiyon

Her 4 ölümden 1’inin nedeni hipertansiyon

 

Halk arasında “sinsi katil” olarak bilinen hipertansiyon, ülkemizde erişkin her 3 kişiden birinde görülüyor. Uzmanlar, hastalığın stres, aşırı kilo, sağlıksız beslenme, yüksek tuz kullanımı, genetik yatkınlık, aşırı sigara ve alkol kullanımı, ilerleyen yaş gibi nedenlerden ortaya çıktığını belirterek “Hastalık hiçbir belirti vermeden ortaya çıktığı için belli aralıklarla tansiyonunuzu mutlaka ölçtürün” uyarısında bulunuyor…

 

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin düzenlediği ‘Türkiye’nin Tansiyonunu Ölçüyoruz’ kampanyası 5’inci yılında Trakya Bölgesi’ndeydi. 9 Mayıs’ta Kırklareli’nde başlayan kampanya, 15 Mayıs’ta İstanbul’da sona erdi. Kampanyada bugüne kadar, 100 binden fazla kişinin tansiyonu ölçüldü. Kampanyanın amacı, dünyada her 4 ölümden 1’inin nedeni olan hipertansiyon hakkında farkındalık yaratmak ve toplumsal bilinçlenmeyi sağlamak. Dünyada 972 milyon, Türkiye’de toplam 18,5 milyon tansiyon hastası ölüm riskiyle karşı karşıya. Nüfusun yüzde 31’inin tansiyonu hayatları boyunca hiç ölçülmemiş. Her 100 kişiden 60’ı, tansiyonun yüksek olduğunun farkında değil. Hipertansiyonu olanların yüzde 69’u ise, tedavi olmadan ölümcül risk altında yaşamaya devam ediyor.

 

Önlem alınmadığı takdirde ölümcül olabiliyor

Bu yıl kampanya boyunca, 9 -15 Mayıs tarihleri arasında Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin gezici tırı, vatandaşlarla kampanyaya katılan doktorları buluşturmak üzere, Trakya Bölgesi’ndeydi.  ‘Türkiye’nin Tansiyonunu Ölçüyoruz’ kampanyasının son verilerinin değerlendirildiği basın toplantısı Taksim Meydanı’nda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şehsuvar Ertürk, “Ülkemizde yüksek tansiyon hastalığını farkında olmadan yaşayan milyonlarca insan var. Bu hastalık tedavi olunmadığı ve önlem alınmadığı takdirde ölümcül olabiliyor ne yazık ki” dedi. 

 

Hipertansiyon çok ciddi bir halk sağlığı sorunudur

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şehsuvar Ertürk, yaptığı açıklamada kampanya boyunca, bugüne dek 21 ilde, 100 binden fazla kişinin tansiyon ölçümünün yapıldığını söyledi. Ertürk, temel amaçlarının insanların yalnızca kan basınçlarını ölçmek değil aynı zamanda bir farkındalık yaratmak da olduğunu belirterek, “Yurttaşların hipertansiyonlarının olup olmadığını saptıyoruz, yönlendirmelerde bulunuyoruz. Bunun dışında bu tır ve etkinliklerle, vatandaşların, hekimlerin, sağlık politikası belirleyenlerin ve kanun yapanlarında farkındalığını arttırmaya çalışıyoruz. Hipertansiyon çok ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Hastalık ülkemizde yaygın olarak görülüyor. Özellikle yaş ilerledikçe daha da sık görülmektedir…


Hipertansiyon nedir?

Halk arasında ‘Sinsi Katil’ olarak bilinen yüksek tansiyon, kan basıncında yükselme olarak tanımlanıyor. Hastalığın sinsiliği, kendini belli etmemesinden ve zaman içinde hayati risk oluşturabilecek sorunlardan kaynaklanıyor. Yüksek tansiyon en sık, atardamarlara, beyine, kalp ve böbreklere zarar verir. Halk arasında ‘inme’ diye bilinen çok ciddi beyin rahatsızlığına, kalp krizine ve böbrek yetersizliğine kadar giden ciddi problemlerin arkasındaki en önemli nedenlerden biri yüksek tansiyondur. Normal kabul edilen tansiyon değerleri 12’ye 8 olarak açıklanıyor. Tansiyonu düzenli ölçümlerde, tansiyonu 14’e 9 ve üstünde seyredenler tansiyon hastası adayı (prehipertansiyon) olarak kabul ediliyor.

 

Belirtileri nelerdir?

Çoğu kimsede belirti vermeden sinsice yıllarca devam eden bu hastalığın belirtileri arasında baş ağrısı,  baş dönmesi ve zaman zaman burun kanaması ortaya çıkabilir. Ancak bu belirtilerin, çoğunlukla ilerlemiş vakalarda belirdiğini unutmamak gerek. Kan basıncının yükselmesine yol açan risk faktörleri arasında yüksek miktarda tuz tüketimi, şişmanlık, aşırı alkol kullanımı, genetik yatkınlık, ileri yaş, stres gibi faktörler sıralanabilir.

 







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YÜKSEK TANSİYON Haberleri

YUKARI YUKARI