Bugun...



Sıka sıka ağızda diş kalmayacak!

Tıpta Bruksizm olarak adlandırılan diş gıcırdatma hastalığı zaman içinde dişlerin tamamen kaybedilmesine yol açabiliyor...

facebook-paylas
Tarih: 26-06-2023 13:12

Sıka sıka ağızda diş kalmayacak!

Sıka sıka ağızda diş kalmayacak!  
 
 
Tıpta Bruksizm olarak adlandırılan diş gıcırdatma hastalığı zaman içinde dişlerin tamamen kaybedilmesine yol açabiliyor...  
 
Diş Hekimi Arzu Yalnız, diş gıcırdatma sorununun son yıllarda arttığını, bu hastalığın daha çok stresli kişilerde görüldüğüne dikkat çekti…
 
Yaşanan ekonomik krizin insanları strese soktuğunu bu olumsuz durumun dişleri ciddi anlamda etkilediğini belirten Diş Hekimi Arzu Yalnız, şöyle konuştu:
 
Çok sık görülüyor
 “Yoğun yaşanan stres ağız diş sağlığını olumsuz etkilemektedir. Strese bağlı diş sıkmak uzun vadede bize geriye dönüşümsüz ciddi zararlar verebilir. Daha önceleri patron hastalığı olarak bilinen bu durum günümüzde toplumun hemen hemen her bireyinde görülmektedir. Buda toplumsal olarak ne kadar stres içerisinde olduğumuzu gözler önüne sermektedir. Yaşanan ekonomik krizlerin sosyal yaşama, iş yaşamına olan etkileri tahmin edilemeyecek derecede yıkıcı sonuçlar getirmektedir.
 
Bu belirtilere dikkat
Eğer kişi dişini sıkıyorsa genel de sabahları kas, diş, ve çene eklemi ağrıları ile uyanır. Kimi zaman şiddetli baş, sırt ve bel ağrıları da görülür. Çoğu durumda eşler, gece uykusunda çok daha fazla yaşanan bu durumu erkenden fark ederler. Bruksizm, çok ciddi problemlere yol açabilir. Bu problemleri şöyle sıralayabiliriz. Dişlerin çiğneme yaptıkları yüzeyleri aşınır. Dişlerde zamanla kırıklar, diş etlerinde çekilme ve dişlerde aşırı hassasiyet oluşur. Dişlerde sallanma, aralanma yanak mukozasında yara oluşur. Yaygın kas ağrıları (yanak kaslarından sırt kaslarına kadar) baş ve çene eklemi ağrısı ve eklemlerde ses oluşumu görülür. 
 
Çeşitli tedavi seçenekleri var
Uyku sırasında dişlerin birbirleri ile temasını engellemek amacı ile alt ve üst çene dişlerinin arasına gece koruyucuları yerleştirilir. Bazen gece koruyucuları tek başlarına yeterli olmayabilir. Bu nedenle, hastalığın sergilediği tabloya göre, bazı tedavilerde uygulanır. Hatalı dolgu, protez ve eksik diş varsa tedavisi yapılır. Bunun yanı sıra stres tedavileri, rahat uykuyu sağlayan önlemler alınması, ilaç tedavisi (kas gevşetici ilaçlar) Bruksizmde uygulanan tedavi seçenekleridir. Bruksizmin sadece stresle oluşmadığını da ifade etmek isterim. Mesela, dental problemler, kapanış bozuklukları, yanlış restorasyonlar, genetik yatkınlık  bunlardan bazılarıdır.” 






Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GENEL SAĞLIK Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
YAZARLAR
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter RSS
YUKARI YUKARI